Aktualności
 
  Zasady bezpieczeństwa podczas upałów

 
   
   
  Raport Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie środków zastępczych

 
   
   
  Informacja dotycząca gorączki wirusowej Ebola (EVD)

stan na: 1 lipca 2015 r.
 
   
   
  Produkty biobójcze w służbie bezpieczeństwa żywności

 
   
   
  Gimnazjaliści walczą z epidemią nadwagi i otyłości!

 
   
   
 
 
Najnowsze informacje
     
 
Zasady bezpieczeństwa podczas upałów

 

ZASADY BEZPIECZEŃSTWA PODCZAS UPAŁÓW

Podczas upałów, gdy temperatura powietrza osiąga 30°C  i więcej, nasila się ryzyko udaru cieplnego i przegrzania organizmu. W tym czasie należy otoczyć szczególną troską dzieci, osoby starsze i chore. Stosowanie poniższych zasad pozwoli uniknąć udaru cieplnego lub przegrzania organizmu.

PRZYSTOSOWANIE DOMU LUB MIESZKANIA

  • utrzymywanie temperatury powietrza w pomieszczeniach do 32°C w dzień i do 24°C w nocy;
  • odsłanianie i otwieranie okien w nocy i wcześnie rano, gdy na zewnątrz temperatura powietrza jest niższa;
  • zamykanie oraz zasłanianie okien zasłonami lub żaluzjami, również w klimatyzowanych pomieszczeniach;
  • wyłączanie w miarę możliwości sztucznego oświetlenia i urządzeń elektrycznych;

UNIKANIE UPAŁU

  • przebywanie w najchłodniejszych pomieszczeniach w domu;
  • unikanie forsownego wysiłku fizycznego;
  • unikanie wychodzenia na zewnątrz w czasie największych upałów, w szczególności między godziną 10:00 a 15:00;
  • spędzanie w miarę możliwości 2-3 godzin w chłodnym miejscu (np. w klimatyzowanych budynkach użyteczności publicznej);
  • stosowanie kosmetyków z wysokim filtrem UV;
  • nigdy nie należy zostawiać dzieci ani zwierząt w samochodach, nawet na chwilę;

CHŁODZENIE I NAWADNIANIE ORGANIZMU

  • branie częstych, chłodnych pryszniców lub kąpieli oraz stosowanie chłodnych okładów na ciało;
  • noszenie jasnych, lekkich, luźnych, bawełnianych lub lnianych ubrań oraz nakrycia głowy i okularów przeciwsłonecznych z filtrem UV;
  • noszenie wygodnego i przewiewnego obuwia;
  • picie dużej ilości wody;
  • unikanie spożywania napojów alkoholowych;
  • spożywanie chłodnych, lekko solonych potraw oraz owoców i warzyw o wysokiej zawartości potasu (pomidory, pomarańcze, sałaty, ogórki, marchew);
  • przechowywanie żywności, szczególnie łatwo psującej się, w warunkach chłodniczych;

UDZIELANIE POMOCY

  • jeśli w Twoim otoczeniu mieszkają osoby w podeszłym wieku, chore lub samotne - odwiedzaj je i w razie potrzeby udziel pomocy;
  • przechowywanie leków w temperaturze poniżej 25°C lub w lodówce (należy zapoznać sięz instrukcją zamieszczoną na opakowaniu);
  • w przypadku wystąpienia objawów, takich jak: zawroty głowy, nudności, przyspieszona akcja serca lub stan podgorączkowy, należy natychmiast udać się do chłodnego miejsca;
  • zwilżyć twarz, ręce i nogi, a następnie zwrócić się o pomoc do najbliższego punktu opieki medycznej;
  • do osoby, która majaczy, ma drgawki, gorącą i suchą skórę, traci przytomność, niezwłocznie należy wezwać lekarza lub pogotowie ratunkowe;
  • podczas oczekiwania na przybycie lekarza lub pogotowia należy:
    • przenieść osobę w chłodniejsze miejsce;
    • ułożyć na plecach z nogami i miednicą uniesionymi wyżej niż tułów;
    • obniżać temperaturę ciała poprzez:
      • przyłożenie zimnych okładów w okolice szyi, pach i pachwin,
      • nieprzerwane wachlowanie,
      • spryskiwanie skóry wodą o temperaturze 25-30 °C.
    • nie należy podawać żadnych leków;
    • osobę, która straciła przytomność należy ułożyć na boku.
 
 
Polecane strony
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Główny Inspektor Sanitarny   Urząd   Działania GIS   Państwowa Inspekcja Sanitarna
    Struktura   Bezpieczeństwo żywności   Schemat organizacyjny
Rada Sanitarno-Epidemiologiczna   Zintegrowany system zarządzania   Nowe narkotyki   PWIS
Wystąpienia   Ankieta dla klientów GIS   Program Szczepień Ochronnych   PPIS
Sylwetki GIS   Skargi i wnioski   Bezpieczeństwo zdrowotne wody   PGIS
Patronaty GIS   Antykorupcja   Sezon grypowy   Folder informacyjny
    Oferty pracy   Choroby zakaźne    
    Zamówienia publiczne   Promocja zdrowia    
    Wniosek o spotkanie - klient instytucjonalny   Higiena środowiska    
        Żywność prozdrowotna    

 

copyright © 2012 Główny Inspektorat Sanitarny
03 -729 Warszawa, Targowa 65 , +48 22 536 13 00
mail to: inspektorat@gis.gov.pl; mail to admin

Generator kodów QR